Jeg er meget enig i de overordnede holdepunkter – at vi skal fokusere på og tale mindre om mistrivsel. ”At vi skal lære at skelne mellem alvorlige mentale lidelser og forbigående skavanker, hvis vi skal mental mistrivsel til livs”, som Vibeke Koushede udtaler.
Vores sprog kan være afgørende for, hvad vi vælger at fokusere på – som der også bliver nævnt i artiklen, er der forskel på at være stresset og have travlt. Der er forskel på at være angst for at noget sker og være nervøs/spændt for en eksamen.
Og jeg synes faktisk, at vi nedgør de mennesker der virkelig lider af stress og angst ved at bruge disse ord i flæng.
Jeg oplever igennem mit arbejde som mentaltræner og coach, hvor vigtigt og hvilken stor rolle vores fokus kan have.
At arbejde med sit fokus og øge sin bevidsthed i forhold til at fokusere mere på det, vi gerne vil opnå - fremfor det vi frygter der kan ske, hjælper mange.
Hvor ofte er det, du går og frygter blevet en realitet?
Og tænk så på alle de tanker og energi du måske ligger i den frygt.
Der bliver også skrevet om, hvordan man politisk skal forholde sig – her tales der udelukkende om behandling af de mennesker der mistrives.
Jeg vil jo hellere forebygge end helbrede – hermed mener jeg naturligvis, at der altid skal være hjælp til de mennesker, der har behov for det.
Men på samme måde som atleter kan træne deres fokus og øge deres mentale styrke for at kunne gennemgå et stort pres, på samme måde mener jeg, at man kan forebygge mental mistrivsel.
Derfor er jeg også af den overbevisning, at flere unge bør undervises i og informeres om, hvordan de kan træne deres tanker og arbejde med deres mindset på en positiv og konstruktiv måde.
Dette er naturligvis også gældende for alle os – der ikke længere går under den unge kategori, men hvor stress og manglende trivsel fylder for meget på mange arbejdspladser.
Så husk også at tage ansvar for dig selv og gør noget, imens du har det gode overskud til at styrke dig selv mentalt.
Kilde Jyllands-Posten:
”Knap en femtedel af danskerne (18,3 pct.) fra 16 år+ lider af dårligt mentalt helbred.
Det viser den seneste rapport fra om danskernes sundhed fra Statens Institut for Folkesundhed (SIF) fra 2023.
For femte gang siden 2010 har (SIF) kortlagt danskernes sundhed, og aldrig har tallene for mistrivsel været højere. I 2010 scorede 10 pct. af danskerne lavt på den mentale helbredsskala. I 2023 lå tallet på 18,3 pct.
Særligt unge kvinder springer i øjnene. Flere end hver tredje kvinde fra 16-24 år angiver, at de har dårlig mental sundhed”.