Stoisk mental judo - foredrag med Niels Overgaard

Jeg har været inviteret til et foredrag med Niels Overgaard, som bl.a. har skrevet bogen ”Det hele handler ikke om dig” – Antikke principper for et liv med sindsro, frihed og mening. Bogen giver et indblik i stoisk tænkning og handling.

De 5 stoiske principper – helt kort:

 

Accept: 

”Epiktet var stoiker. Grundlæggende i hans filosofi er det at skelne mellem de ting, der er under vores kontrol (opfattelse af tingene, motivation, stræben, altså vores egne handlinger), og de ting der er uden for vores kontrol (krop, ejendele, omdømme, job, altså alt det, som ikke beror på vores egne handlinger). De ting, vi selv kontrollerer, er frie, mens de andre ting er slaveagtige, det vil sige under andres kontrol.

Stoikere tror på at acceptere de ting, der er uden for vores kontrol, såsom skæbne, andres handlinger og ydre omstændigheder. De understreger, at vores fokus bør være på at kontrollere vores egne tanker, vurderinger og reaktioner. 

Sagt helt kort – fokusere på det du kan påvirke og acceptere det du ikke kan påvirke.

 

Dyd:

Ifølge stoicismen er det vigtigt at leve et dydigt liv. Dyd ses som nøglen til lykke, og det omfatter kvaliteter som visdom, retfærdighed, mod og selvdisciplin. 

 

Ligegyldighed over for eksterne ting: 

Stoikere opfordrer til at løsrive sig fra tilknytninger til materielle ejendele, ekstern succes og andre udefrakommende ting der ikke er under vores kontrol. De går ind for at værdsætte indre kvaliteter og personlig vækst mere end eksterne omstændigheder.

 

Fokus på nuet: 

Stoikere understreger vigtigheden af at leve i nuet og få mest muligt ud af det. De mener at dvæle ved fortiden eller bekymre sig om fremtiden fjerner os fra vores evne til at handle og være tilfredse i nuet.

 

Selvdisciplin:

Stoicismen understreger selvdisciplin og selvkontrol som afgørende for at opnå indre fred og et dydigt liv. Det kræver kontrol af følelser, ønsker og impulser for at undgå at blive styret af dem.

 

Der er sikkert mange forskellige meninger om denne filosofi.

Jeg ser et par ligheder og interessante områder i forhold til mentaltræning - jo bedre vi er til at leve i nuet, fokusere på egne værdier samt det vi selv kan påvirke - jo mere indre ro vil vi helt sikkert opleve i vores liv. 

Altid spændende med input, viden og andre vinkler på, hvordan arbejdet med mentaltræning kan hjælpe - mange tak for en spændende aften.

Book en gratis samtale

Du er altid velkommen til at kontakte mig – du skal blot udfylde denne formular, så kontakter jeg dig med henblik på en uforpligtende snak, hvor vi sammen finder ud af, hvad jeg kan gøre for dig. 

6 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.